Moldova: un psihiatru a fost condamnat pentru că a violat 16 femei cu dizabilități

English: click here

Astăzi în Bălți, Moldova, un psihiatru a fost găsit vinovat pentru săvârșirea infracțiunii de viol comisă împotriva a 16 femei, pe o perioadă de peste 10 ani. Femeile se aflau în grija sa, într-un internat unde locuiesc peste 400 de persoane. Doctorul Florea Stanislav a fost condamnat la 13 ani de închisoare.

Bălți first instance criminal court today shortly after judgment. Photo: #ViolulDistruge

Ana (nume fictiv) a povestit la proces cum a fost violată pentru prima dată acum 15 ani, când Dr. Florea, sub influența alcoolului, a atacat-o în cabinetul său medical. Aceasta și-a reamintit cu groază de rănile care i-au rămas pe piele dupa ce spatele său gol s-a frecat de podeaua aspră a cabinetului. Medicul psihiatru a putut să continue să le violeze pe aceste femei amenințându-le că le va transfera în aripile închise ale internatului, unde le va da doze mari de medicamente neuroleptice, care provoacă efecte secundare extrem de neplăcute. Autoritățile au avut nevoie de foarte mulți ani până când procurorii au inițiat în cele din urmă o anchetă.

Oana Gîrlescu, avocat pentru MDAC care a monitorizat procesul, a declarat:

„Condamnarea de astăzi repreintă o recunoaștere a ororilor care se întâmplă atunci când grija se oferă în cadru instituțional. Instituțiile hrănesc exploatarea, violențele și abuzurile. Procesul penal s-a axat pe problema vinovăției inculpatului. Dreptul internațional din domeniul drepturilor omului impune  însă ca Guvernul Republicii Moldova să desfășoare o anchetă independentă cu privire la circumstanțele care au permis ca aceste femei să fie violate atât de mult timp. Cerem autorităților să ofere pachete de reabilitare pentru toate femeile afectate și să creeze un plan de evacuare a tuturor persoanelor care locuiesc în acea instituție, cât mai curând posibil, în urma căruia aceștia să ajungă să locuiască în comunitate acolo unde, cu suport individualizat, fiecare dintre ei poate duce un trai normal și decent”.

RSS Find us on facebook MDAC is on Twitter Company profile of MDAC on LinkedIn MDAC youtube channel Google plus close